ЗНАЧАЈ ОСИГУРАЊА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ - Balaban, Mladenka; Simeunović, Ivana; Markštajn Stojanović, Lea (Economics of Agriculture, 2011)
У модерним економијама, пре свега земљама Европске уније, осигурањем се стварају услови за сигурније привређивање. Осигурање усева, плодова, животиња сасвим је нормална ствар и не поставља се питање да ли ће фармер осигурати своју имовину или не. У нашим условима веома је мали број пољопривредних произвођача који осигуравају своје усеве, стоку, имовину, јер њихова економска рачуница не може да поднесе и тај трошак. За наше пољопривредне произвођаче осигурање представља додатни трошак у већ сложеним условима привређивања. Услови привређивања у пољопривреди нису повољни и сасвим је разумљиво да и пољопривредници осећају такође терет економске кризе, транзиције и многих тешкоћа које имају економску димензију. Циљ овог рада је да укаже да пољопривреду карактеришу ризици више него многе друге привредне гране, како у производњи тако и на тржишту, који се могу умањити осигурањем. Један од бројних ризика свакако је, као и увек, ризик временских (не)прилика. Тешко је саставити четири-пет година да не буде временских непогода које до корена униште усеве у које је уложено много труда и новца.